Er zijn grote opdrachtgevers en grote aannemers actief binnen de energiesector. We werken er al jaren mee binnen de industrie. Deze sector is niet zoals de reguliere zakelijke markt. Het gaat bij olie, gas en elektriciteit om hele grote (vaak beursgenoteerde) bedrijven waarbij de economische belangen voorop staan. Het kernwoord dat gekoppeld is aan die economische belangen is veiligheid. Veiligheid voor de medewerkers op locatie en veiligheid die leidt tot goede en schone procesvoering. Dat belang van veiligheid is tweeledig. Allereerst worden medewerkers gezien als een vitaal onderdeel van de bedrijfsvoering en daar moet omzichtig mee omgesprongen worden. Daarnaast is het voor een beursgenoteerd bedrijf niet wenselijk om negatief op de voorpagina te verschijnen van kranten omdat veiligheid in het geding zou zijn.
Dat de maatschappij de laatste jaren steeds meer de focus heeft liggen op veiligheid zodra het aankomt op de medewerkers van een bedrijf is geen nieuws. Dat de zware industrie al decennia voorloopt op wat in de reguliere maatschappij als veilig ervaren wordt weet echter niet iedereen. De industrie heeft zijn eigen manieren en eigen methodiek. De wijze waarop de diverse partijen elkaar houden aan het veiligheidsaspect wordt op diverse vormen uitgewerkt, maar het classificatie systeem vormt daarbij wel een bijzondere factor. Dit classificatie systeem deelt een fysiek ongeluk op in vier onderdelen, namelijk First Aid, Medical Treatment, Restricted Work case en Lost Time Incident (LTI) / Accident (LTA). Oplopend in ernst.
Een First Aid Case (FAC) is een geval waarbij een EHBO-er een handeling uitvoert in het verlengde van de opleiding tot EHBO. Licht complexe problematiek, zoals een pleister plakken of een mitella aanleggen.
Een Medical Treatment Case (MTC) is de behandeling door een medisch professional, waarna het slachtoffer binnen 24 uur zijn werkzaamheden weer hervat. Een hechting plaatsen of het verwijderen van vuil uit een oog zijn voorbeelden hiervan.
Bij een Restricted Work Case (RWC) wordt het slachtoffer behandeld door een professional en keert hij/zij binnen 24 uur terug naar de werklocatie, maar is hij/zij niet in staat om dezelfde werkzaamheden uit te voeren. Denk hierbij aan een arm in het gips, een verstuikte enkel, etc. Er worden in zo’n geval vervangende werkzaamheden gezocht.
Een Lost Time Incident of Lost Time Accident (LTI / LTA) is de meest forse kwalificatie. Het betreft hier een situatie waarbij het slachtoffer in het geheel niet binnen 24 uur kan terugkeren naar de werklocatie. De oorzaak daarvan kan bijvoorbeeld een opname in het ziekenhuis zijn of het maximaal ernstige, een sterfgeval.
Grote industriële bedrijven rekenen elkaar steeds vaker af op de resultaten die behaald worden. Als een bedrijf ingehuurd wordt om een bepaalde klus te vervullen, dan is het gebruikelijk dat er consequenties verbonden zijn aan ongelukken die vallen binnen het classificatie systeem. Een boorplatform met een verongelukte medewerker, heeft een lagere day-rate dan een platform zonder ongelukken. Als er niet op basis van een day-rate gewerkt wordt, is het inmiddels redelijk gebruikelijk om een boete clausule bij ongelukken in het contract te verweven.
Amburent is als partij nauw betrokken bij de afspraken die gelden tussen opdrachtgevers en aannemers. We hebben gemerkt dat het verscherpen van afspraken en het koppelen van consequenties aan het ontstaan van ongelukken, een extra prikkel geeft om op voorhand verregaand naar het aspect van veiligheid te kijken. Vervolgens rijst dan wel meestal de vraag of deze afspraken consequenties hebben voor de wijze waarop wij ons werk doen. Het antwoord daarop is absoluut. Nee. Het welzijn van medewerkers gaat in de praktijk voor de economische belangen tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. Met dat in het achterhoofd durven wij te stellen dat het verscherpt handelen tussen opdrachtgever en aannemer binnen de industrie leidt tot een verregaande achting op veiligheid.
Amburent is werkzaam binnen de industrie. Lees meer >>